top of page

SANDRA + EMMAS PODCAST OM SOSIALE MEDIER

Fra massemedier til personlige medier  17 år gutt. Spille på humor.

 

Vi sitter nå i et klasserom på Sandens VGS og titter rundt oss på alle elevene som sitter med Dataskjermen opp og mobilen i hendene. Medieutviklingens nyeste tendens er overgangen fra massemedier til personlige medier. De nye generasjonene med kraftige og stadig mer bærbare datamaskiner muliggjør brukernes deltagelse på en helt annen måte enn det var mulig med de klassiske massemediene som avis, tv og radio. 

 

Sosiale medier er større innflytelse på oss enn det vi egentlig tror.

 

Sosiale medier er nettbaserte tjenester som legger til rette for mange til mange kommunikasjon og hvor innholdet i stor grad skapes av brukeren.  Sosiale medier skiller seg fra massemedier (tv, radio og avis) som i hovedsak legger til rette for en til mange kommunikasjon, altså at 1 person snakker til mange!

 

Sosiale medier har eksistert lenge før begrepet oppsto, internett har blitt blitt brukt til sosiale formål helt fra starten av, og i første omgang gjennom e-post.  I 1980 jobbet Berners-Lee ved verdens største institutt for partikkelfysikk. Han så behovet for et system som enkelt kunne utveksle informasjon mellom forskjellige datamaskiner. Han tok aldri patent på oppfinnelsen sin, men delte den tvert imot gratis med alle som var interessert. Dette førte til at World Wide Web fikk en rask utbredelse, og at det ble utviklet mange nye programmer og tjenester.

 

Det største norske nettsamfunnet var Nettby hos VG, etablert høsten 2006, hvor brukerne kan skrive sine egne nyheter og meninger og utveksle felles interesser. oktober 2010 varslet VG at Nettby blir nedlagt 1. januar 2011 på grunn av fallende popularitet og økende konkurranse fra Facebook.

 

MSN (Microsoft service Network.) ble lansert i 1999, og var en del av sosiale medier lenge før Facebook, Myspace og Twitter kom på banen. Med både statusoppdateringer, smilefjes, video-samtaler og spill - ble MSN en av de mest populære chatteprogrammene i sin tid.

 

I dag er sosiale medier de raskest voksende digitale tjenester. Hele 2/3 av Norges befolkning benytter seg av sosiale medier både til næring og privat. Det å ha en sosial profil i dag sees på som avgjørende for mange. De mest populære sosiale mediene vi har er Snapchat, Instagram og facebook. Mange broker også sider som Twitter og Tumblr.  Enten man vil eller ikke skaper man seg en identitet, spørsmålet er hva slags identitet man skaper seg. Yngre tenker gjerne ikke så mye over det, men virksomheter har nok et mer bevisst forhold til det. Forstå hvordan man kan spre egne nyheter. En identitet som gjør at andre kan stole på deg, forholde seg til deg som person eller det din virksomhet står for. Man må dele; tanker, innsikt, tips – by på seg selv – enten man er privat eller virksomhet.

 

Det er neppe over og ut for sosiale medier I første omgang, og generelt sett ser sosiale medier ut til å vokse og øke I popularitet og spesielt blant unge.

 

 

 

 

 

Fordeler og ulemper

 

Fordeler:
lettere nå ut til folk, for eksempel på en blogg så har du ikke de samme reglene som i en avis , så du slipper å følge de stramme rammene og heller skrive det du har på hjertet.

Du kan lettere holde kontakt med folk som bor lenge borte.

Vi kan dele informasjon og alle kan ytre sin mening.

 

Ulemper

Mye tid går bort i bruken, mange blir avhengige.

Vi overvåkes lettere og blir mer synlige for andre.

Når noe først er kommet ut på nett, så er det utrolig vanskelig å slette. Vi mister fort kontrollen over alt som ligger ute.

Vi blir også lettere ofre for Id-tyverier.

 

http://info.techweb.no/blogg/hva-er-sosiale-medier

https://delogbruk.wikispaces.com/Hva+er+sosiale+medier%3F

https://gladwold.wordpress.com/2015/06/26/fremtiden-for-sosiale-medier/

Made by EMMA RAUNHOLT

2016/2017

bottom of page